A jelenlegi helyzetet szerintem senkinek nem kell magyarázni, pláne nem cégvezetőknek. Infláció, mérhetetlen áremelkedések, amik magukkal hozzák az alkalmazottak igényét arra, hogy magasabb fizetést harcoljanak ki maguknak annak érdekében, hogy fedezni tudják a megemelkedett kiadásokat…

Az Intrum legfrissebb, Európai Fizetési Jelentésében 450 cégvezetőt kérdeztek meg. A magyar vállalatok cégvezetőinek 40 százaléka számolt be arról, hogy az alkalmazottak már kértek fizetésemelést, derült ki a reprezentatív kutatásból.

A pontos kérdés így hangzott: ,,Kérvényeztek az Ön alkalkalmazottai a szokásosnál magasabb béremelést, hogy segítse őket az emelkedő megélhetési költségek kezelésében?”

  • Nagy számban már kértek béremelést (7%)
  • Egy kis részük már kért béremelést (40%)
  • Még nem, de várhatóan hamarosan kérni fogják (43%)
  • Egyáltalán nem, és nem is számítunk rá a következő 12 hónapban (10%)

Továbbá a válaszadók 51 százaléka mondta azt, hogy a vállalkozása rosszabb pénzügyi helyzetben van, mint egy évvel ezelőtt. Ebben a helyzetben a fizetésemelést nehéz kivitelezni, sokkal inkább a létfenntartás a cél. Sok cég késve jut a bevételekhez is hozzá, vagy nem is kapja meg az ügyfelek fizetésképtelensége miatt, ez pedig az alkalmazottakra közvetlen hatással van. A cégek negyede azt nyilatkozta, hogy emiatt nemcsak, hogy nem tud új alkalmazottat felvenni, de lehet elbocsátásra is szüksége lesz később.

A legnagyobb bajban úgy néz ki a vendéglátás van, az ebben a szektorban tevékenykedő vezetők 27 százaléka kényszerülhet leépítésre. A többi válaszadó aránya nagyjából 12 százalék körül volt. Az egyedüli kivétel a bánya és nyersanyagipar, itt ugyanis a megkérdezettek mintegy 4 százaléka gondolja csak úgy, hogy szükséges lehet a leépítés. 

A válaszokból fény derült arra is, hogy leginkább azok a cégek érzik magukat veszélyben, akiknek bevétele a hazai piactól vagy az államtól származik. Akiknek eladása külföldre irányul, azok kevésbé érzik rossznak a jelenlegi helyzetet.