Az EY nemzetközi felméréséből érdekes adatok láttak napvilágot. A kutatásban 18 625 válaszadó vett részt (17050 munkavállaló és 1575 munkáltató). A vizsgálatban 22 ország és összesen 25 iparág vett részt. Olyan országok szerepeltek a listán, mint pl. Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Kína, Japán vagy az Egyesült Államok.

A felmérésből kiderült, hogy néhány kérdésben elég nagy nézeteltérés van. Az alkalmazottak 54 százaléka ért egyet azzal a kijelentéssel, hogy a vezetők törődnek a beosztottakkal, ezzel szemben a döntéshozók 76 százaléka tekinti igaznak ezt a kijelentést.

Arra a kérdésre hogy érzik-e a megbecsülést, a dolgozók 61 százaléka mondott igent, míg a munkáltatóknak 81 százaléka. Úgy tűnik a döntéshozók optimistábban látják a helyzetet, mint az alkalmazottak, ez persze nem jelent túl jót… Ugyanez az arány volt jelen annál a kérdésnél is, hogy mennyire érzik túlterheltnek magukat a dolgozók.

Szintén érdekes különbség alakult ki a munkavégzés helye szempontjából is. Az alkalmazottak fele csupán maximum egy napot töltene el az irodában, míg a munkáltatók 47 százaléka inkább heti két-három napot tart ideálisnak. A hibrid munkavégzés és a home office az utóbbi években egyre népszerűbb lett, a vírus helyzet pedig csak tovább növelte home office-ban dolgozók számát. Sok vizsgálat van azzal kapcsolatban, hogy ez most jó-e vagy sem a cégeknek illetve az alkalmazottaknak. Én úgy gondolom, hogy ezt mindenképp személyre szabottan kell megvizsgálni, hiszen vannak, akik akkor érzik magukat igazán motiváltnak, ha irodában lehetnek, még ezzel szemben vannak, akik az otthoni munkavégzés mellett sokkal stresszmentesebben és produktívabban tudják elvégezni a napi teendőket. Egyes feladatokhoz elegendő egy laptop, míg más munkakörhöz nélkülözhetetlen a rendszeres, személyes jelenlét.

Az EY globális kutatásban fény derült arra is, hogy a foglalkoztatók 84 százaléka szerint megkönnyíti a toborzást, ha elérhető a rugalmas munkavégzés. A munkavállalóknak viszont csupán 63 százaléka gondolja azt, hogy ez tényleg fontos szempont az álláskeresés során.

A felmérésből az is kiderült hogy az alkalmazottak 35 százaléka váltana állást a következő egy évben. Ezzel szemben a munkáltatók teljesen máshogy látják a helyzetet, hiszen közel kétharmaduk (azaz 58 százalékuk) úgy gondolja, hogy a következő időszakban kevesebben mondanak majd fel a jelenlegi gazdasági helyzetre való tekintettel.