Hetente többször megállapítom, hogy mennyire kevés 24 óra. Gondolom nem vagyok egyedül ezzel az érzéssel. Rengeteg dolgot bele tudnék még sűríteni egy napba, de egyszerűen nem megy.

Cégvezetőként ez különösen nagy feladat, mert sokszor a munka nem ér véget délután 4-kor sem. Van azonban néhány módszer, aminek alkalmazásával könnyebb beosztani az időt, valamint hatékonyabb munkavégzést tesz lehetővé, ezáltal pedig az eredmények is jobbak lesznek.

1. Promodoro technika:
A módszer lényege, hogy 25 percig kizárólag egy dologra, feladatra összpontosíts. FONTOS! Minden zavaró tényezőt ki kell iktatni. Ebben az időben nincs szünet, kávézás, vagy bármi olyan, ami eltereli a figyelmedet. Amikor lejárt az idő akkor tarthatsz 5 perc szünetet. Minden alkalommal amikor túl vagy 4 db 25 perces szakaszon akkor pedig egy nagyobb, 15-20 perces szünet ajánlott. A technika lényege, hogy sokkal fókuszáltbab legyél, ami hibátlanabb, nyugodtabb munkavégzést tesz lehetővé.

2. Edd meg a békát módszer:
Kicsit vicces elnevezésű, de annál hasznosabb időgazdálkodási módszer. Amiatt jött létre, hogy segítsen megtalálni és kiiktatni a teendők közül a legnehezebbet. Nap mint nap rengeteg feladat zúdul minden emberre, éppen ezért érdemes reggel számba venni őket és megkeresni a legmegterhelőbbet. Ez nem biztos, hogy megegyezik azzal a dologgal, ami éppen a legsürgősebb! Ha már reggel túl esel a számodra legnehezebb tényezővel, akkor sokkal nyugodtabban fogsz nekiállni a napnak, ráadásul már sikerélményed is lesz miután elvégezted.

3. Fontos és sürgős mátrix:
A ránk háruló teendőket sokkal hatékonyabban tudjuk elvégezni, ha priorizáljuk őket. Ezeket négy kategóriába érdemes csoportosítani. 1: Fontos és sürgős 2: Fontos, de nem sürgős 3: Nem fontos, de sürgős 4: Nem fontos és nem sürgős. Általában a nem fontos de sürgős tényezők pl. telefonhívás, e-mail, ami könnyen kizökkent a munkavégzésből. Ha felismered számodra mik ezek a dolgok, akkor könnyebben kiiktathatod. Mindig a fontos feladatokkal kezdj, így ez a feladat elvégzése csökkentheti a nyomást és a folyamatos stresszt.

Rengeteg fajta módszer és technika létezik, mi most hármat mutattunk be. Tervezünk egy második részt is, úgyhogy légy résen, mert hamarosan arról is írni fogunk!