Cégvezetőként elsősorban Ön is a vállalat érdekeit tartja szem előtt, azt, hogy minél jobban teljesítsen a cég, a bevételek pedig folyamatosan növekedjenek.

Vajon a 4 napos munkahét lehet egy olyan újdonság, ami a profit növekedését, a vállalat fejlődését célozza miközben a munkavállalók is elégedettek? Nagy kérdés, hogy lehetséges-e mind egyszerre?

A legújabb kutatások szerint azonban LEHETSÉGES!

Számos olyan ország és cég van, akik kipróbálták a rövidebb munkahetet, többek között Japánban a mindenki által jól is ismert Microsoft is tett egy próbát. Azok az irodák, akik pénteken bezártak nem mutattak hanyatlást, sőt a termelékenység 40%-os növekedését eredményezték. Igaz, hogy ez kimagasló szám, de a többi kutatás is legalább 20%-os emelkedésről számol be.

Hogy lehetséges az, hogy kevesebbet dolgoznak a munkavállalók, de mégis jobban teljesítenek? A kulcsa az egésznek a kipihentség. Ennek köszönhetően jobban tudnak koncentrálni a dolgozók, kevesebb szünetre van szükségük, jobban értékelik a munkahelyüket, vidámabban mennek be dolgozni, kevesebb konfliktus van és még lehetne sorolni…

Egy cég egyik legfontosabb eleme az elkötelezett, jól teljesítő alkalmazott, hiszen ő az, aki a vállalat alapját képezi. Már többször írtam róla mennyire fontos, hogy a munkavállaló boldog és elégedett legyen.

Ezenkívül nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a tényt sem, hogy a környezetre is jó hatással lenne a 4 napos munkahét. Mivel a cégek kevesebb áramot, gázt, illetve vizet fogyasztanak, valamint a munkába járással járó üzemanyagot is meg tudják spórolni.

Hogyan gondolkodnak a magyar munkahelyek? A legtöbb vállalat egy éven belül nem tervezi bevezetni a rövidített hetet, de ez nagyban függ attól, hogy mennyire tudják automatizálni a folyamataikat.

Ön mit gondol erről? Tudná alkalmazni a saját vállalata esetében?