Legyen szó kezdő vagy már évtizedek óta működő cégről, mindenhol eljön az a pont, amikor valamilyen okból kifolyólag új alkalmazott után kell nézni. A mai világban akármilyen pozícióról is legyen szó egy biztos, hogy a beérkezett önéletrajzok átolvasásával kezdődik a kiválasztási folyamat. Annak érdekében, hogy cégvezetőként időt és energiát spóroljunk Önnek, összeszedtünk 5 olyan pontot, amit megvizsgálva már a jelentkezések átolvasása után tisztább képet kaphat arról, hogy mennyire igényes a pályázó, mennyi időt fordított az önéletrajz megírására, illetve hogy mennyire ért a számítógépes rendszerekhez.

1. Kezdjük a legelején. Mi az, ami még a megnyitás előtt látszik az önéletrajból? A dokumentum neve. Lehet nevetségesnek hangzik, de már itt kiderül, hogy mennyire rendszerezett illetőről beszélünk, mivel ha érkezik egy fájl „dokumentum1.doc” névvel, akkor ez legtöbb esetben azt jelente, hogy a saját gépén sincsenek jól láthatóan rendszerezve a fájlok, vagy annyira sietett a megírással, hogy nem ment rá a „mentés másként” gombra, hanem csak simán mentette valahova.

2. Ez a pont főleg akkor releváns, ha olyan pozícióra jelentkeznek, ahol számít a számítógépes ismeret, vagy hogy mennyire kreatív az illető. Nagyon jó mutatója ennek a dokumentum formátuma és kinézete. Aki Word formátumba küldi be az önéletrajzot, az biztos, hogy nem rendelkezik naprakész információkkal (Mivel ma már a legtöbb nagy cégnél el se olvassák azt, ami Word formátumba van írva), illetve ma már alapműveletnek számít pdf-be exportálni egy fájlt. Ezen kívül hiába rakott össze egy nagyon szép önéletrajzot Wordbe, ha azt egy másik verzióval nyitják meg, akkor teljesen máshogy fog kinézni. A kinézet jelentőségét pedig úgy gondolom nem kell hangsúlyozni, ha olyan munkáról van szó, ahol fontos a kreativitás, illetve a szépérzék, akkor annak már az önéletrajra ránézve is látszódnia kell.

3. Egy jó CV nélkülözhetetlen része a jó fénykép. Milyen ismérvei vannak az igényes képnek? Először is egyedül van a képen a jelentkező, normális, a munkának megfelelő öltözetben, mellkastól felfele fotózva, sima háttérrel, kicsit mosolyogva. Minél kevesebb előbb felsorolt szempontnak felel meg a kép, annál kevesebb időt fordítottak az elkészítésére.

4. De hiába teljesül az előbb leírt 3 pont, ha nincs megfelelő szöveggel feltöltve az önéletrajz. A megfelelő alatt pedig azt értjük, hogy nem található benne nyelvtani hiba, nem 3 évvel ezelőtt készült, illetve a pozíciónak megfelelő tartalommal van kitöltve. Az első kettő úgy gondolom, hogy nem szorul magyarázatra, viszont a harmadikhoz annyit mindenféleképpen elárulnék, hogy aki tökéletes önéletrajzot szeretne írni, az minden egyes pozícióra másikat készít. Ez azért fontos, mert így mindig a pozíciónak legrelevánsabb szöveggel van kiegészítve.

5. Cégvezetőként mindenki olyan embert akar felvenni, aki hűséges és sok évig együtt lehet vele dolgozni. Ennek nagyon jó mutatója a munkahelyek és a végzettségek száma az önéletrajzban, ugyanis enyhén szólva is gyanús, ha évente váltott pozíciót a jelentkező. Valamint, ha szerepel a végzettsége között olyan, aminek nincsen köze a meghirdetett pozícióhoz (pl: egy könyvelő pozíciónál sminkelés vagy személyi edző végzettség), az is gyanúra adhat okot, mivel nem biztos, hogy akkor a cégünkkel hosszútávra tervez az illető.

Egy önéletrajz átnézése után rengeteg apró információt lehet megtudni a jelöltekről, ezért azt tanácsolom, hogy minden cégvezető alaposan nézze át őket, mivel a jó munkaerő megtalálása sok pénzt és energiát tud megspórolni.