Egy amerikai cég, név szerint Tranual, azzal vonta magára a figyelmet, hogy 5000 ezer dollárt (átszámítva több, mint 1,5 millió forintot) ad az új dolgozóinak, ha felmondanak. Mégis miért jó ez a cégnek? Miért akarnának felmondani az alkalmazottak?

Az ügyvezető Chris Ronzio így nyilatkozott róla: „Fontos gyorsan megtudni azt, hogy a megfelelő embereket találtuk-e meg”. Majd hozzátette, hogy a munkavállalók is nagyon nehéz helyzetben vannak, mivel az interjún, valamint az első pár munkanap után még máshogy látják a munkát, mint 1-2 hét leforgása után….

A cég kiszámolta, ha 5000 dollárt fizetnek a felmondásért két hét munka után, még akkor is jobban járnak, mintha hónapokig, sőt akár évekig is dolgozna ott olyan személy, akinek nem is való az adott munkakör.

Ez a módszer a HR területen dolgozókat is jobban motiválja, mivel tudják mennyire fontos a jó munkaerő megtalálása, annak érdekében, hogy a cégnek minél kevesebbszer kelljen kifizetnie az 5000 dollárt.

A végén pedig jöjjön az a kérdés, amire biztos te is szeretnéd tudni a választ… Mennyien is éltek ezzel a „lehetőséggel”? Az elmúlt egy évben 38 új dolgozót vettek fel, akik közül senki se mondott fel, azaz 0 alkalommal kellet kifizetni ezt az összeget.

A cégvezető így reagált: „Jelentős lépés tőlük, ha elutasítják a készpénzt és úgy döntenek, hogy maradnak és elköteleződnek, ez pedig megalapozhat egy nagyszerű munkakapcsolatot.”.

Őszintén nem tudom, hogy Magyarországon mennyire lehet ez egy működőképes modell, de az szépen kirajzolódik, hogy a cégek egyre több mindent képesek megtenni annak érdekében, hogy megtalálják a megfelelő munkaerőt, olyan embereket, akik hosszú távon stabil alapjai lehetnek a vállalkozásuknak.

Te kipróbálnád ezt a módszert?