Ahhoz, hogy a hétköznapok során hatékony és produktív tudj lenni elengedhetetlen egy feltöltő hétvége. Ehhez hoztunk most egy kis útmutatást, hogy mit csinálnak az igazán sikeres emberek szombaton és vasárnap.

Az elmúlt években Benjamin Spall több, mint 300 sikeres embert kérdezett meg (köztük üzletembereket, művészeket, olimpikonokat) arról, hogy hogyan telik egy napjuk. Majd a válaszokat megvizsgálva meghatározott 5+1 dolgot, amire érdemes odafigyelni hétvégén.

1. Több alvás
Nem tudom, hogy Ön mennyit szokott hétköznaponta aludni, de Bill Gates és Jeff Bezos valamint, Tim Cook is azt nyilatkozta, hogy ők mindennap legalább hét órát alszanak. Az alvás ugyanis tényleg egy olyan dolog, amire időt KELL szánni, ez kell ahhoz, hogy igazán hatékony és produktív tudjon maradni, ezt az elfoglalt üzletemberek is tudják. A hétvége egy jó lehetőség arra, hogy még egy-két plusz órát az ágyban töltsön, de! ne engedje, hogy emiatt hétköznap kevesebbet aludjon a szükségesnél. Ha mindennap 5 órát alszik, szombaton pedig 12-t, akkor az átlagolva lehet, hogy jól hangzik, de nem lesz hosszútávon fenntartható vagy hatásos.

2. Megtervezik a következő hetet
Érdemes átvenni a jövőhéten ránk váró feladatokat és elosztani a hét összes napjára. Így amikor hétfőn reggel bemegy az irodába, akkor pontosan tudja, hogy mivel áll szemben.
Ennek nem kell egy órákig tartó feladatnak lennie, lehet egy 10-20 perces jegyzetelés arról, hogy mit érdemes beírni a naptárba.

3. Időt szakítanak olyan tevékenységekre is, amik igazán feltöltik őket
Ez természetesen mindenkinél más, lehet kirándulás, olvasás, étterembe járás, vagy valamilyen extrém sport. A lényeg a kikapcsolódás és a teljes feltöltődés. Meglepő, de Bill Gates azt nyilatkozta, hogy egy régimódi kártyajátékban, a bridzsben leli örömét hétvégente, őt ez tölti fel.

4. Elvégzik a feltornyosult házimunkát
Bár meglepő lehet, hogy nincsen mindenre egy kijelölt személy, de úgy gondolom, hogy mindenkinek van olyan házimunka (legyen az mosás, bevásárlás, számlák befizetése), amit jobbnak lát saját maga elvégezni. Hétvégén pedig sokkal több idő van ezekre a feladatokra, mint a hétköznapi rohanós napokon. Azt azért fontos hozzátenni, hogy nem szabad hagyni, hogy ezek átvegyék az uralmat, és nagyobb hangsúlyt kapjanak a pihenéssel szemben.

5. Én idő és elmélkedés
Fontos időt szakítani arra, hogy kicsit megálljunk és magunkba nézzünk. Mi az, amin változtatni szeretnénk, van-e valami, ami bánt mostanság, vagy arról, hogy hogyan lehetnénk jobbak, milyen képességeket lenne még jó fejleszteni. Egy Harvardon végzett tanulmány pedig megerősítte azt, hogy azok az emberek, akik a nap végén legalább 15 percet töltenek elmélkedéssel (pl. az aznap történteken), azok 23%-kal jobban teljesítettek azoknál a személyeknél, akik nem gondolkodtak a nap végén.

+1  Időt szakítanak arra, hogy a szeretteikkel legyenek
Nem vagy egyedül azzal, ha úgy érzed nem tudsz elég időt tölteni a gyermekeiddel vagy a házastársaiddal. Az igazán sikeres embereknek is nehéz megoldani, hogy a romantikus és családi percek is egyaránt meglegyenek. Mark Cuban például azt választotta, hogy szombat délelőtt egy dadus vigyáz a gyerekeire míg ő és a felesége elmennek edzeni. Ezután pedig a nap hátralevő részét együtt tölti a család. Ez természetesen mindenkinek más, meg kell találni azt a rendszert vagy programot, ahol mindenki szeretve érzi magát.