Egy idő után mindenkiben eljön az a pont, hogy elég. Így van ez a szuper gazdag cégvezetőkkel is, hiszen a kiégés, kimerülés őket sem kíméli. Na de, hogy mit tesznek ilyenkor az minden, csak nem átlagos.

Síelés a Déli-Sarkon, vadászat egy afrikai törzzsel, hegyekben rejtőző, ritkán látott hópárducok megfigyelése, ilyen és ehhez hasonló őrült és extrém kalandokkal töltenek el hónapokat vagy akár egy egész évet. És igen, jól olvastad, akár ennyi időre is szólhat a pihenés. Egyre jobban elterjedt az amerikai, illetve a nyugat-európai kultúrában, hogy a cégvezetők sok évnyi munka után egy nagyobb időszakra sabbaticalra, vagyis több hónapnyi fizetett, vagy legtöbbször fizetetlen szabadságra mennek. Ez sok esetben olyankor van, amikor eladnak egy céget, de még nem akarnak valami újba belekezdeni.

A sabbatical szó egyébként a héber ,,shabbat” szóból származik. Bibliai vonatkozása van, ami vagy a szombatévre (a termőföld hetedik éve, amikor nem vetnek rá, hanem hagyják pihenni), illetve a teremtésre is utal (amikor Isten a hetedik napon megpihent). Ez tehát modern megvilágításban és céges viszonylatban azt jelenti, hogy az illető elmegy kipihenni a fáradalmakat. Ezek minden esetben hosszú időt, tehát legalább hónapokat jelentenek. Leggyakrabban pedig a korábban már említett extrém dolgokról szólnak, de lehet világkörüli utazás, új dolgok tanulása-elsajátítása, vagy bármi egyéb, régebb óta dédelgetett álom megvalósítása. Sokan ilyenkor csak a családdal töltött időt szeretnék növeli, de akadnak olyanok is, akik a kettőt összevonják, viszik magukkal vakációzni a gyermekeket és a házastársat is.

Ami különösen érdekes, hogy vannak olyan vállalatok, mint például az Original Travel, akik cégen belül egy külön részleget hoztak létre, amelynek kizárólag az a feladata, hogy gazdag cégvezetőknek szervezzenek ilyen utakat. Tavaly például egy olyan programot állítottak össze, amely révén a pihenni vágyó személy magánrepülővel több, mint 66 országba jutott el. Na ezt nevezem én alkotói szabadságnak…

Mindenesetre, ha valaki ilyet tervezne, akkor jó mélyen a zsebébe kell nyúlni, hiszen ezek sokszor súlyos milliók vagy milliárdok is lehetnek.