A milliárdokat érő márka, amely a mai napig családi kézben van!

Még mindig családi vállalkozásként működik a Ferrero cég, amelynek fennhatósága alatt olyan termékek vannak, mint a Nutella, Kinder, Tic-Tac, Ferrero Rocher, Mon Chéri, Raffaello, Pocket Coffee stb.

De hogyan sikerült kiépíteni ezt a hatalmas csokoládé birodalmat? 

Nos, a már egész világon híres édességgel, a nutellával indult el a történet, amelyet valójában Pietro Ferreronak köszönhetünk. Ez volt ugyanis a cég fő alkotása, amely meghozta az igazi sikert. Pietronak cukrászdája volt az olaszországi Alba városában, itt kezdett el kísérletezgetni is. A tökéletes receptet keresve végig dolgozta az éjszakákat is, és nem egyszer keltette fel hajnalok hajnalán a feleségét, hogy kóstolja meg legújabb művét. Először a ,,Giandujo’’ alakult meg 1946-ban, ami azért is fontos, mert ez a nutella hivatalos elődje. Abban az időben már ez is hatalmas népszerűségnek örvendett, hiszen a második világháború után a csokoládé ritka és luxus termék volt. A hiánycikknek számító kakaót pedig mogyoróval próbálta kiváltani. 1951-ben a korábbi szilárd változatot egy új, krémesebb verzióra cserélték, amely a Supercrema nevet kapta. Sajnos Pietro 1949-ben meghalt, így igazi sikerét a termékének már nem láthatta.

A mai ismert Nutellát 1964-ben dobták piacra miután Pietro fia, Michele Ferrero szánt szándékkal megújította a Supercremát. Itt már nemcsak módosítottak a recepten, hanem megalapították a Ferrero céget és a Nutella ma is létező arculatát. A nemzetközi terjeszkedés még inkább növelte a Ferrero márka fennhatóságát. 1968-ban betörtek a német piacra a Kinder csokival, ami nem várt módon világsiker lett. 1969-ben pedig megalkották a mai is közismert Tic-Tac márkát. Az egyik leghíresebb és legfinomabb termékük, a Ferrero Rocher 1982-ben került forgalomba. Azóta pedig az egyes márkákon belül rengeteg termékfejlesztést hoztak létre, illetve új márkákat is felvásároltak. Michele 1997-ben adta át a céget fiainak Giovanni-nak és Pietronak. Sajnos Pietro 2011-ben elhunyt, így a cég irányítását testvére vette át.

Jelenleg Giovanni Ferrero (Michele Ferrero fia) van a cég élén, aki egyben Olaszország leggazdagabb embere is, vagyona kb. 39 milliárd dollárra tehető. 

Giovanni több cég felvásárlását is kezdeményezte, mert szerinte a Ferrero csak így fog tudni lépést tartani a nagyobb márkákkal. Megvette például világ vezető mogyoró termelőit is (török Oltan, olasz Stelliferit). Ami valljuk be, nem volt meglepő húzás, hiszen a Ferrero a világ mogyoró termelésének nagyjából harmadát hasznosítja. 

A Ferrero továbbra is családi kézben van, folyamatosan növekszik és több milliárdos bevételt generál évente. Leghíresebb termékük, a nutella népszerűsége sem csökken. Az emberek töretlen rajongását pedig mutatja, hogy már hivatalos napja is van a naptárban (Február 5), illetve az is, hogy évente 365 ezer tonnát gyártanak belőle, összesen 18 gyárban. 

Történetük elképesztő, hosszú múlttal rendelkező csokoládé birodalmukkal pedig a világ egyik leggazdagabb és befolyásosabb családi vállalkozásának számítanak.