Azt már mindenki tudja, hogy a rendszeres mozgás mennyire fontos az egészségünk megőrzése érdekében. De ki gondolta volna, hogy az általános jótékony hatások mellett hatással van arra is, hogy valakiből sikeres vezető legyen.

A Testnevelési Egyetem, az Egyenlítő Alapítvány és az EY felméréséből rengeteg érdekesség derült ki, középpontjában pedig a sport és a cégvezetés kapcsolata áll. A kutatásban 232 női vezető vett részt.

A felmérésben részt vett női vezetők több, mint fele már legalább 10 éve van vezetői pozícióban, 14%-a pedig már több, mint 20 éve. Az érintett cégek 65%-a hazai, és 35%-a nemzetközi lokalitású. A válaszadók 75%-a pedig kisvállalkozásoknál vezető. Sportolással kapcsolatban pedig az derült ki, hogy a nők 84%-a sportolt valamit fiatalkorában, és 16% pedig semmit sem. Az összes kitöltőt nézve nagyobbrészt szabadidős sportolók voltak (44%), de volt, aki versenyszerűen (28%), válogatottként (7%), vagy elsőosztályú sportolóként (5%) tevékenykedett.

Arra a kérdésre, hogy a sportolás (múltban vagy jelenben) hozzájárul-e ahhoz, hogy egy nő sikeres cégvezetővé váljon, a következő eredmények születtek:
– 46% szerint ,,igen-jelentős mértékben” hozzájárul
– 43% szerint csak kis mértékben járul hozzá
– a válaszadók 11 %-a válaszolta azt, hogy a sportnak nincs ebben jelentősége

A kérdőívben szereplőket arról is megkérdezték, hogy a sport mennyire képes fejleszteni bizonyos vezetéshez szükséges tulajdonságokat. A válaszadók szerint leginkább a kitartást, csapatmunkát, motiválást lehet fejleszteni a mozgás által. Legkevésbé pedig a tárgyalás és feladatkiadás képességét, valamint a kommunikációt.

Szintén nagyon tanulságos válaszok születtek erre a kérdésre is: ,,Melyek azok a pozitív hozadékai a sportolásnak, melyek segítenek Önnek az eredményes munkavégzésben?”
– A leggyakrabban adott válasz természetesen az volt, hogy segít az egészségmegőrzésében (ezt a nők 83%-a válaszolta) és a stresszoldásban (77%)
– Ezen kívül még többen úgy vélték, hogy szórakoztat, élvezetet nyújt (28%), állóképességet ad a hosszú munkaórákhoz (28%), segít a nyugodt alvásban (18%) és növeli az önbizalmat is (18%)

További érdekességek:
– A kitöltők több, mint fele úgy gondolja, hogy egy új állásra jelentkezésnél előny lehet a sportolói múlt
– A válaszadók egyharmadának munkahelye anyagilag támogatja a munkavállalók sportolási lehetőségeit
Legfontosabb: A kitöltők több, mint kétharmada szerint a sportos múlt hozzájárul ahhoz, hogy valakiből sikeres vezető legyen

Személy szerint én mindig is úgy gondoltam, hogy a sport rendkívül fontos egy ember életében. A lelki és fizikai hatásai közismertek, de az emberek személyiségfejlődésre gyakorolt befolyását nem gondoltam volna, hogy ennyire meghatározza.

Őszintén úgy gondolom, hogy nem csak akkor kell mozogni, ha van rá felesleges időnk. Ez a felmérés pedig megerősíti azt a gondolatot, hogy mennyire fontos beiktatni a mindennapi rutinba, nem csak a szabad perceinkbe (ami valljuk be cégvezetőként nincsen sok) végezni egy kis edzést.