Sok ember szeretne bele látni híres cégvezetők életébe. Vajon mit eszik vagy vásárol egy multimilliárdos ember, de legfőképpen az izgatja a közvéleményt, hogy milyen valójában?

Az IKEA alapítója Ingvar Kamprad (aki sajnos már 4 éve elhunyt) nagyon is különös életet élt, ám nem abból a szempontból amire elsőre gondolnánk. A legtöbben ugyanis különcnek tartották egyes tulajdonságai miatt, pl. mindig turistaosztályon repült, annak ellenére, hogy magánrepülőt is vásárolhatott volna magának.

,,Minek repülnék első osztályon? Csak mert pezsgőt szolgálnak fel a hostessek? A gyorsabb célba érésben ez aligha segít” – mondta ezt Ingvar.

Rengeteg más furcsa szokása is volt, amiket most leleplezünk!

1. Régen még szórta a pénzt, márkás ruhákat és menő autót (Porschét) vezetett, de ez az életmód abbamaradt és később inkább átváltott takarékos üzemmódba.
2. Ha tehette, akkor hajat vágatni is egy fejlődő országba ment el, pl. Vietnámba.
3. Ő maga is szívesen ebédelt az IKEA-ban, a kedvence pedig a svéd húsgolyó volt, ami valljuk be nagyon finom, de nem egy Michelin csillagos étterem fogása.
4. Előszeretettel vitte haza magával az éttermekben kipakolt kis zacskós sót és borsot.
5. Nagyon sok évig egy idős Volvoval járt, amivel kapcsolatban többször is figyelmeztették, hogy veszélyes vezetnie.

Az IKEA egyébként csak 1948-ban kezdett el bútorokat árulni (1943-ban alapult), azelőtt pedig igazán sok furcsaságot, pl. zoknikat, terítőket és vetőmagot is árult a cég. Szintén hosszú ideig foglalkoztak postai árusítással is. Szóval elmondhatjuk, hogy több szálon is futott az üzlet, mielőtt lehorgonyozott a bútoroknál, az első IKEA áruház pedig 1958-ban nyílt meg.

Visszatérve Kamprad életére, szintén egy érdekesség, hogy a híres cégvezetőnek diszlexiája volt. A vállalathoz szükséges alaptőkét is onnan szerezte, hogy ,,betegsége” ellenére jól teljesített az iskolában, ezért kapott szüleitől egy kis plusz pénzt. Világszenzációs ötlete, pedig, hogy a bútorokat lapra szerelve árulják onnan ered, hogy Gillis Lundgren, egykori munkatársával egy katalógusfotózásra bútorokat szállítottak (ekkor már értékesítették is őket). Pakolás közben Lundgren megjegyezte, hogy az asztal lábait le kellene szerelni mert túl sok helyet foglal. Ekkor támadt ez a fantasztikus ötlete az IKEA alapítójának, ahonnan elindult minden, és valljuk be elég messzire jutott a cég. Az utolsó adatok (2018) alapján az IKEA-nak 49 országban, 411 áruháza van összesen, ráadásul ez a szám azóta már biztos növekedett.