Az elmúlt tíz évben gyökeresen átalakult a hazai és a nemzetközi munkaerőpiac, ezért a béren kívüli juttatások szerepe átértékelődött. A minőségi munkatársak és vezetők megtartásához nem elég a „korlátlan kávé” vagy a „világos, csendes iroda” ígérete. Egy jól felépített juttatási csomag azonban kellően vonzó lehet a munkakeresők számára, akik így lojális kollégákká is válhatnak.

Béren kívüli juttatás az adózás szempontjából

Ahogy a munka világának minden területével, úgy a béren kívüli juttatásokkal is kellően körültekintően kell bánni. Alapvetően nem lehet korlátlan mennyiségben osztogatni ezeket a munkavállalók számára, sőt, némely részük után adót kell fizetni. Azonban bizonyos határérték alatt költségként leírhatók, így a munkavállalóknak nincs adófizetési kötelezettségük. A határ fölött jövedelemként kezelendőek, tehát adó- és járulékfizetési kötelezettséget vonnak maguk után.

Érdemes tehát úgy összesakkozni a juttatási elemeket, hogy mind a munkaadónak, mind a munkavállalónak a lehető legelőnyösebb csomag jöjjön létre.

Mit kíván a munkavállaló?

A juttatások, amelyek egy évtized alatt a kispadról előkelő pozícióba kerültek, fontos szerepet játszanak a munkakeresők döntésében. De mit is szeret a potenciális munkavállaló leginkább látni az álláshirdetésekben? A megfelelő fizetés mellett a következők lehetnek vonzóak:

  • Rugalmas munkaidő és home office. Bizony, a kötetlen munkavégzés ma már szinte az összes béren kívüli juttatást kenterbe veri. Nem is csoda, hiszen a felgyorsult élet és az állandó online jelenlét átrendezte a 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás szenthármasságot. Mivel a fiatalabb generáció már nem csupán megélni, hanem beleélni szeretné magát a munkába, mindezt egy kiegyensúlyozott magánélet mellett, a dogmatikus, kötött 8 órás munkák lassan elévülnek. Ráadásul a rugalmas munkaidő ígérete egy előre megalapozott bizalom a munkavállaló felé: a cég bízik annyira a leendő kolléga képességeiben, hogy nem akarja őt állandóan felügyelni.
  • Biztosítások. A fiatal generáció tagjai tisztában vannak a jelen nyugdíj- és egészségügyi rendszer sérülékenységével, ezért szeretnék magukat és a jövőjüket bebiztosítani. Kiváló munkaerőmegtartó a különböző biztosítások összegének átvállalása.
  • Céges autó, laptop, telefon. A béren kívüli juttatások klasszikusai még mindig hódítanak. A dolgozói lét megkönnyítésére irányuló eszközök továbbra is vonzóak a munkakeresők számára.
  • Well-being elemek, SZÉP-kártya. Az egészségtudatos életmód a fénykorát éli, ezért munkáltatóként érdemes beépíteni a béren kívüli juttatási csomagba a különböző „életmód-elemeket”. Ilyenek pl. a fitneszbérletek, a klubtagságok, a sportnapok, az egészségügyi szűrővizsgálatok. A SZÉP-kártya pedig szinte kötelező juttatási elem minden cég számára, hiszen az adómentes határ alatti értékek ma már széles körűen felhasználhatók.

A fentieken kívül természetesen egyéb béren kívüli juttatási csomagok is adhatóak a munkavállalóknak: képzések, iskolakezdési támogatás, lakáshitel-finanszírozás stb. Ilyen szempontból a határ a csillagos ég!
Ha Ön is szeretne munkavállalói részére egy optimális juttatási csomagot összeállítani, mindezt köztehermentesen, akkor kérje ajánlatunkat!