A béren kívüli juttatások adózása egyik vezetőnek sem lesz a kedvenc olvasmánya. Ahogy minden tevékenység egy vállalat életében, komoly pénzekbe kerül a cafeteriacsomag kialakítása is, hiszen a minőségi munkaerő megtartásához elengedhetetlen feltétel. De vajon tisztába vagy-e azzal, hogy mi mennyibe kerül? Következő cikkünkből kiderül, melyik elem mennyit ér a cafeteria csomagodban!

Béren kívüli juttatás kedvező közteher fizetéssel

A SZÉP-kártya a béren kívüli juttatások között nemcsak széleskörű felhasználhatósága miatt népszerű, de adózás szempontjából is jó választás a cégeknek. Összesen 450 000 Ft-nak megfelelő összeg tud szétoszlani a három alszámlán. A kedvező adózási sávban maradáshoz az egyes alszámlákra maximálisan feltölthető összegek a következők:

  • Vendéglátás alszámla: 150 000 Ft
  • Szálláshely alszámla: 225 000 Ft
  • Szabadidő alszámla: 75 000 Ft

A kedvezményes adóteher a SZÉP-kártya esetében 32,5%. A fentiekben részletezett összegplafon feletti rész magasabb adózásba fog kerülni.

Adómentes juttatások

Akadnak adómentes juttatások, bár ezek köre igen korlátolt, nem beszélve az egyes elemek felhasználhatóságáról.

  • Sporteseményre szóló belépőjegy vagy bérlet
  • Kulturális szolgáltatás igénybevételére szóló belépőjegy
  • Bölcsődei, óvodai szolgáltatás, ellátás térítése

A sporteseményre és a kulturális szolgáltatásra igényelhető maximális adómentes összeg elemenként évi 161 000 Ft. A bölcsődei szolgáltatás támogatására korlátlan összeget adhatunk munkavállalónknak.

Egyes meghatározott juttatások

Innentől a határ a csillagok, mondhatnám, de a magasabb adókategóriájú juttatásokban is vannak korlátok. Nézzük a 38,35%-os adóteherrel rendelkező cafeteria elemeket.

  • SZÉP-kártya kedvezményes adózású keret feletti összeg.
  • Céges telefon, amelyet a cég tevékenységével kapcsolatban biztosítanak.
  • Csekély értékű ajándék, amely évi egy alkalommal juttatható a minimálbér 10 %-áért, azaz 16 100 forintig.
  • Önkéntes pénztári célzott szolgáltatás.

A fenti juttatásokon felül még számtalan cafeteria elem megtalálható a palettában, azonban ezek a legtöbb esetben már bérként adóznak. Ilyen például a munkahelyi étkeztetés, a készpénz vagy az egyéb ajándékutalványok.

Nem feltétlenül a legalacsonyabb adózású béren kívüli juttatással jársz jól, de nem is a legmagasabbal. A lehetőségek tárháza végtelen, csak meg kell találni a legideálisabb kombinációt, amely egyszerre ébreszt elköteleződést a munkavállalóban és kedvezményes adózású a cég számára. Ha igazán minőségi cafeteriacsomagot szeretnél összeállítani a munkavállalóid számára, kevesebb járulékkal, akkor a Lojalitási Csomagot Neked találtuk ki! A részletekért vedd fel velünk bátran a kapcsolatot! >>>