El is jött a várva várt e-mail, amikor is szuper ötleteket és tanácsokat olvashattok tőlem csapatépítő témában. Amennyiben lemaradtál az előző e-mailről mindenképp pótold be, mivel ott kifejtettem miért is fontos a csapatépítő, miért éri meg neked időt és pénzt belefektetned.

Most pedig jöjjenek is az ötletek elsőként arra, hogy milyen feladatokat lehet az irodán belül végezni. (Később pedig majd rátérünk az irodán kívüli, szórakoztatóbb és kevésbé formális programokra is.)

– Társasjáték – Igen, elsőre nem biztos, hogy mindenki kedvet kap majd tőle. Éppen ezért érdemes valami extrát is belevinni. Például munkaidőben (munka helyett természetesen, máris jobb lesz, hidd el), tömérdek nasi és bor mellett pedig szabályosan kecsegtető ajánlat is lehet. Játék ötletek, ahol együtt kell működni: Activity, Tabu, Fedőnevek, Party Alias. Jó lehet még a Kaméleon, Dixit, Concept. Ezek segítéségvel kicsit megismerhetitek egymás gondolkodásmódját is.
– Közös főzés, sütés az irodán belül – Még jobb, ha versenyt rendeztek, és megszavazzátok, hogy kié lett a legfinomabb.
– Karaoké – bár ennél biztos, hogy előtte kicsit el kell lazulnia mindenkinek. Érdemes estére szervezni az irodában.
– Különböző ünnephez kapcsolódó tevékenységek – (itt akár külső segítséget is igényelhettek). Pl. Halloweeni tökfaragás, tojásfestő verseny, adventi koszorú készítés, mézeskalács sütés, mikuláshúzás stb.
– Itt megemlíteném még az ünnepekhez kapcsolódó rendezvényeket is – mivel ezeken az alkalmakon is van lehetősége a kollégáknak közelebb kerülni egymáshoz. Nem muszáj feladatokon belül összeismerkedniük. Lehet vicces Halloween party, Karácsonyi buli, Nyárzáró ünnepség.

Külső programok:

Paintball – Nyilván annak is van stresszoldó hatása, ha telibe szétlövöldözhetjük az általunk utált kollégát… Azonban az igazán csapatépítő az, ha az egymást nem kedvelő személyek kerülnek egy csoportba.
Raftingolás – Na, ez igazán egy összhangot igénylő sport. Hiszen a tét nem más, mint egymás élete. Az azért elég motiváló tud, lenni valljuk be. Az ,,egy csónakban evezünk” kifejezés pedig nem is lehetne aktuálisabb…Nyugi vannak kevésbé extrém külső feladatok is.
Jótékonysági programok – Amikor mindenki szíve egyért dobog. Igazán más látásmódot tud adni a dolgozóknak. Ez lehet egy közös futóverseny, kórházlátogatás, óvoda újra festése, faültetés, abszolút bármi.
Vicces feladatok – felfújtató szumó párbaj, élő csocsó, sorversenyek stb.
Túra – szigorúan telefon nélkül. Ez lehet bicikli, vagy sima gyalogtúra. Mivel itt hajlamosak távol maradni egymástól az emberek (pont azok, akiknek nem kellene) érdemes valami pluszt is belevinni. Pl. camping, kincskeresés, főzés.
Szabaduló szoba – Az összes egymást nem kedvelő kollégát be kell zárni egy helyre. Ahol ahhoz, hogy kiszabaduljanak, kénytelenek lesznek együtt dolgozni, méghozzá összhangban. + Tipp: Legyen jó nehéz és ijesztő )

Rengeteg dolog van, amit le lehetne még írni, a határ tényleg a csillagos ég…

NE FELEDD, hogy mindig szabd személyre ezeket az ötleket. Minden munkahelyi társaság más, pontosan ugyanaz a feladat nem lesz mindenkinél egységesen hatékony. Ne félj használni a kreativitásod, vagy megkérdezni a munkavállalók véleményét.