Egyre népszerűbb a KATA. De minden szempontból?

 

Az egyéni vállalkozók, illetve a mikro- és kisvállalkozások körében évek óta egyértelműen a KATA a legnépszerűbb adónem és ez a tendencia 2021-ben rekordot is döntött.

A vállalkozók több mint egyharmada választotta ezt az adózási formát idén. A január 1-től életbe lépő hárommilliós felső határ pedig igazságosabbá teszi az katázást és lehetőséget teremt a visszaélések visszaszorítására is.

Kinek éri meg a KATA?

 

A kisadózó vállalkozások tételes adója (KATA) egyrészt kiszámítható, másrészt pedig az egyéb adónemekhez képest lényegesen alacsonyabb költségekkel járó adózási forma.

A legfrissebb adatok szerint 432 ezer KATÁ-s vállalkozás van ma Magyarországon. Többségük egyéni vállalkozó, de 36 ezer cég is ezt az egyszerű és kedvező adózási formát választotta.

Leggyakrabban a szolgáltatást végző egyéni vállalkozók és mikro- illetve kisvállalkozások választják a kisadózó vállalkozások tételes adóját. Számos fodrász, kozmetikus, könyvelő ügyvéd, szövegíró, újságíró, személyi tréner számára nyújt kényelmes és egyszerű közteherviselést.

A havi 50 ezer vagy 75 ezer Ft-os adóteher korábban évi 12 millió forint bevételig biztosított adómentességet, illetve alanyi ÁFA-mentességet. Ez az összeghatár csökkent 2021. január 1-től 3 millió forintra.

Ezzel a szabályozással a Kormány és a NAV a burkolt foglalkoztatást, illetve a burkolt munkaviszonyt kívánja visszaszorítani.

 

Mivel kell számolni KATÁ-s vállalkozóként?

 

A KATA kedvező adózási tétele az egyik oldalról előny, a másik oldalról nézve azonban már árnyaltabb a kép.

Havi 50 ezer vagy 75 ezer Ft-ért a kisadózó vállalkozások mentesülnek a további adóterhektől (leszámítva a helyi önkormányzatnak fizetendő iparűzési adót), amennyiben betartják a jogszabályi előírásokat.

Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy ez az 50 ezer, sőt még a 75 ezer Ft is kevesebb, mintha a vállalkozás más adónemen adózna, tehát kevesebb a járulékalap is, ami alapján a GYED-et, illetve a nyugdíjat megállapítják.

Kevesebb szolgálati idő, alacsonyabb nyugdíj

 

A helyzetet tovább rontja a szolgálati idő kérdése is. A KATA vállalkozók esetében egy ledolgozott munkaév ugyanis kevesebbnek számít.

A jelenlegi szabályozás szerint, az Államkincstár számlájára havonta 50 ezer Ft-os befizetéssel, minden aktívan töltött KATA-s év 0,61 évnek számít. Így tehát, ha valaki 2021-ben menne nyugdíjba 40 év KATA vállalkozói jogviszonnyal, a nyugdíjszámításnál mindössze 25 szolgálati évnek számítana.

Jelentős a különbség.

A kezdő nyugdíj összege ugyanis a ténylegesen elszámolt 40 év munkaviszony után az átlagkereset 80%-a, de az aktívan eltöltött 40 KATA-s év után már csak az átlagkereset 63%-a.

Ráadásul, ahogy csökken az alanyi adómentes vállalkozásban eltöltött évek száma, úgy csökken a nyugdíjalapba beszámított szolgálati idő, ezzel egyenesen arányosan a nyugdíj összege is.

A helyzet, első ránézésre kedvezőbbnek látszik akkor, ha az 50 ezer Ft helyett a vállalkozók a megemelt összeget, 75 ezer Ft-ot fizetik be a közös kasszába.

De nézzük csak meg közelebbről!

 

2021-ben, 75 ezer Ft-os befizetéssel minden KATA-s vállalkozói év teljes szolgálati évnek számít. Később azonban a KATA nyugdíjba számító szolgálati évek, az emelt összeg fizetése ellenére is várhatóan csökkeni fognak, ami kevesebb nyugellátást jelent.

A minimálbér folyamatos emelkedése és a várhatóan változatlan adóterhek tehát tovább mélyítik a szakadékot a KATA-s és a munkaviszonyban foglalkoztatottak számára megállapított nyugdíjak között.

Ez azt jelenti, hogy aki az alanyi adómentes kisvállalkozások tételes adója szerint fizeti közterheit, később lényegesen kevesebb GYED-re és alacsonyabb összegű nyugdíjra számíthat.

Ilyen helyzetekben jelent hatalmas segítséget egy jól átgondolt és alaposan tanulmányozott, egyénre szabott nyugdíj előtakarékossági konstrukció, illetve befektetés.

A magánnyugdíj vagy egyéb megtakarítási formák kiváló kiegészítő összeget biztosíthatnak a nyugállományba vonulás után. A megtakarított pénz kivehető hónapról-hónapra vagy akár egy összegben is.

Azoknak, akik szeretnék megtartani a jelenlegi életszínvonalukat, az állami nyugdíj nem lesz elég. Ezért már most el kell kezdeni az öngondoskodást.

Ön ebben hathatós segítséget nyújthat munkatársainak, amivel két legyet is üthet egy csapásra. Egyrészt megnövelheti a munkavállalók részéről az Ön vállalkozása felé irányuló bizalmat és lojalitást. Másrészt pedig egy biztonsági hálóval támogathatja a nyugodt és produktív munkavégzést és hatalmas lépést tehet afelé, hogy hosszú távon is megőrizze az értékes munkaerőt.

Beszéljünk róla! Kérjen személyes konzultációt az egészségvédelmi csomagok és az adóoptimalizálás szakértőjétől!

Érdekelnek a részletek>>>