A legutóbbi történetben egy olyan cégről meséltem, aki 10 millió dollárt osztott szét a dolgozók között (amennyiben nem olvastad mindenképp keress rá a weboldalon, érdekes sztori).

Viszont arra gondoltam, mi a helyzet itthon? Hogy gondolkodnak a hazai cégvezetők?

 

Magyarországon valószínű nem rejtenek el ekkora pénzösszeget az alkalmazottak borítékjaiban, a Magyar Utalvány Zrt. kutatása alapján azonban a hazai cégek 58%-a tervez valamilyen eseti juttatást adni.

A leggyakoribb jutalmazási forma a bérrel megegyező módon adózó kifizetés (bónusz, jutalom). A második legnépszerűbb, amit a munkavállalók kapnak az a tárgyi ajándékok, ezek után jön a kisebb értékű utalványok, végül pedig azok, akik a pénzt inkább jótékony célra fordítják.

De mit nyilatkoztak azok a vállalatok, akik nem adnak semmit? Többségük azzal indokolta a döntését, hogy korábban sem adtak a dolgozóknak ilyen formában ajándékot. Volt, aki pedig azt mondta, hogy szívesen adnának, de idén sajnos nem sikerült kigazdálkodniuk.

Egy cégnek az év e szakaszában nem csak az alkalmazottjaira kell gondolnia, hiszen sok esetben vannak igen fontos tekintélyű üzletei partnerek is. A kutatásban résztvevő vállalatok 52%-a ad valamit partnereinek, tehát kevesebben, mint akik a dolgozóknak (58%), de megközelítőleg hasonló az eredmény. Itt viszont a legnépszerűbb ajándékozási forma a tárgyi meglepetés.

Véleményem szerint, ha egy cég megteheti, mindenképp kedveskedjen valamivel. Ez a fajta jutalom ugyanis nagy érzelmi hatással rendelkezik, és még évekkel később is mindenki vissza tudja idézni, hogy a korábbi munkahelyén mivel lepték meg…

Javaslatom még az, hogy keress fel egy olyan partnert, akivel kölcsönösen segíthetitek egymást. Például, ha egy sörgyártó cég vagy, és szeretnéd meglepni a dolgozóidat valamivel, akkor keress fel egy nyomdát, hogy készítsenek vicces pólókat karácsonyra. Megegyezhetsz velük például, hogy sok pólót rendelsz tőlük, amennyiben ők a céges bulikra, eseményekre tőled rendelnek sört. Máris növelheted az esetleges eladásaidat! Ne feledd, minden helyzetből kihozhatod a maximumot!