Bár még kétségkívül a férfi tulajdonosok dominálnak, még is egyre nagyobb arányban jelennek meg a női cégvezetők. Na de mennyi is az annyi?

A vállalkozásokat vizsgálva elmondható, hogy 81 ezer társas vállalkozás áll tisztán női vezetőkből, ami összesen 17%-nak felel meg.

A hazai cégek, tulajdonos/ügyvezetők neme szerinti eloszlása alapján kiderül az is, hogy a tisztán férfi vezetőkből álló vállalkozások aránya 42%. Tehát a folyamatos növekedés ellenére még mindig jóval többen vannak a férfiak. Meg kell említeni még a vegyes tulajdonosú vállalkozásokat, ahol nők és férfiak egyaránt, együtt vesznek részt a vezetésben, ennek az aránya 41%. Az Opten adatait vizsgálva egyébként fény derül arra is, hogy az igazán sikeres és stabil cégek azok, ahol mindkét nem jelen van.

Egy cégvezetői szerepkör rendkívül sok elfoglaltságot igényel, amit az anyai kötelezettségek mellett kicsit nehezebb összeegyeztetni. Valószínű ez is hozzájárul ahhoz, ami a női vezetők generációs különbségeiből is kiderül. Legkisebb arányban ugyanis a Z generációból és a legnagyobb arányban a veterán korosztályból kerülnek ki a női tulajdonosok. Ez egyrészt a gyermeknevelés miatt tolódhat ki, másrészt a nők várható életkora magasabb, mint a férfiaké.

Nagy különbség mutatkozik akkor is, ha szektoronként vizsgáljuk meg a cégeket. Na de melyik ágazatban a legnagyobb a női képviselet?

A statisztika alapján kiderül, hogy:
– A tisztán női menedzsment a legnagyobb arányban (26,92%) az egyéb szolgáltatások (szépségápolás, fodrászat és egyéb fizikai közérzetet javító tényezők) területén van
– A női vezetők aránya a következő ágazatokban magas még: oktatás, humán-egészségügyi és szociális ellátás, adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás
– Legkisebb arányban a nők (és ahol leginkább érvényesül a férfi dominancia) az a következő szektorokban jellemző: bányászat-kőfejtés, mezőgazdaság-erdészet-halászat, információ-kommunikáció

Mit gondol, ha megelőzni nem is fogja, de lesz valaha ugyanannyi a női és a férfi vezetők száma?