Mi számít munkahelyi balesetnek?

A járvány terjedése egy új munkavégzési módot is teremtett, a home office-t. Bár előtte is volt ez a lehetőség, ám közel sem volt olyan népszerű, mint napjainkban.

Lassan két éve, hogy ebben a helyzetben vagyunk. Ennyi idő után pedig bizonyos helyzetek, mint az otthoni munkavégzés tartóssá vált, ez pedig több kérdést is felvet.

Szolgálati út-e, ha a hálószobából átmegyünk a nappaliba dolgozni reggel? Illetve üzemi baleset, ha közben elesünk?

Először talán viccesen hangzik… azonban nagyon is komoly ügyről van szó! Történt ugyanis egy home office-ban dolgozó férfi 2018-ban csigolya törést szenvedett, amikor a dolgozószobájába menet leesett a lépcsőn. A német bíróság munkahelyi balesetnek nyilvánította az esetet. Miért?

Azért, mert a munkavállaló csak azért lépett akkor a lépcsőre, hogy megkezdhesse az aznapi munkát! Jelenleg itthon nincsenek erre teljeskörűen megalkotott jogszabályok.
Távmunka esetén fontos kérdés azonban, hogy az egész lakás vagy csak annak egy része minősül munkahelynek?

Mindenkepp javasolt lenne, hogy Magyarországon is szülessen erre vonatkozó, megfelelő rendelkezés. Így egyértelmű lenne, hogy a munkáltató felelőssége meddig terjed.

Mindenesetre cégvezetőként fontos, hogy minden helyzetre megfelelően felkészüljön, ezáltal kevesebb váratlan helyzettel kell majd megküzdeni!

Ebben tudok Önnek segíteni, mivel a szolgáltatásaim között talál olyan csomagot is, ami a nap 0-24 órájában, illetve nem csak a munkavégzés helyén történt balesetekre és betégségekre is szolgáltat.