A PWC Magyarország idén is készített egy felmérést, amelyben 25 ezer ember vett részt. A kutatásban a munkahelyválasztási preferenciákat vizsgálták és a válaszadók értékelése alapján pedig kiosztották a Legvonzóbb Munkahelyek Díjakat. A PWC szerint az alkalmazottak igényei és fontossági sorrendje megváltozott, a világban zajló események következtében. Ez persze nem is olyan meglepő hiszen az elmúlt év minden szempontból, de leginkább anyagi oldalról nehezítette meg a családok életét.

A legfontosabb szempont a munkahely választásnál az alapbér lett, a rugalmas munkaidő és a kiszámítható időbeosztás helyett pedig a túlóra kifizetése került előtérbe. A kutatásból továbbá az derült ki, hogy bár továbbra is lényeges a home office lehetősége és a kollégákkal/felettesekkel való jó kapcsolat, most van, ami ennél is nagyobb szerepet kap, a stabil, egzisztenciás igényeket is kielégítő munkahely. Reguly Márta, a PwC Magyarország People & Organisation, HR tanácsadási csapatának vezetője szerint a munkavállalók a munkáltatóktól szeretnék megkapni azt a stabilitást, amit jelenleg, a folyamatosan változó világ nem képes megadni. Ezt pedig vezetőként nagyon nehéz, hiszen a vállalatok is elmondhatatlanul nehéz helyzetbe kerülnek sok esetben. Így tehát azok a cégek, akiknek jövőképe biztosabb, sokkal nagyobb versenyelőnyre tudnak szert tenni.

A Legvonzóbb Munkahelyek Díjakat a PWC összesen tíz iparági és egy összesített kategóriában osztotta ki (a kutatásban részt vettek értékelése alapján). Mivel ezt nagyon sok lenne felsorolni, ezért én most csak az első helyezetteket említem meg:

Audi Hungaria (Autóipari gyártó)
Bosch csoport (Gyártó)
Lidl Magyarország (Retail – Kiskereskedelem)
MOL Magyarország (Energetika és közüzem)
Richter Gedeon (Gyógyszeripar)
Bp Hungary (Shared Service Center)
Coca-Cola (FMCG)
OTP Bank (Pénzügyi szolgáltató)
Microsoft Magyarország (Technológia)
Magyar Telekom (Telekommunikáció és média)
Audi Hungaria (Összesített)

Cégvezetőként úgy gondolom az az egyik legfontosabb, hogy olyan munkahelyet teremtsünk, amely elnyeri alkalmazottak tetszését, hiszen az ő munkájuk az, ami viszi tovább a vállalat életét nap mint nap. Ez alapján pedig a saját kategóriánkban érdemes lehet megvizsgálni mi az, amivel mások többet adnak és mi az, amit mi tudunk még nyújtani.