Ez úgy gondolom mindig kényes témakör a cégvezetőnek és az alkalmazottaknak is egyaránt. Vannak olyan vállalatok, ahol automatikus a teljes leállás, és van olyan is, ahol egész évben lavírozni kell a szabadságokkal, hogy maradjon erre az időszakra. A kevésbé élvezetes opció pedig az, amikor a két ünnep között sem áll le a munka. Ilyenkor azért is nehéz, mert a tulajdonosnak nem csak az alkalmazottak, hanem a cég érdekeit is figyelembe kell vennie, amik sajnos sokszor nem egyeznek.

Én úgy gondolom, ha van rá lehetőségünk adjuk meg ezt az időszakot a kollégáknak a pihenésre, biztosan hálásak lesznek érte később. A plusz napok, amiket a családdal tölthetnek felérhet egy karácsonyi ajándékkal. Így azt javaslom, ne itt akarjuk behozni az éves lemaradást, de persze van olyan, hogy nincs más lehetőség, az üzletnek mennie kell.

A Hive Creative pár éve készített egy online felmérést, amiből kiderült, hogy kiknek is kell karácsony után visszamenni egyből a munkába. A kérdőívet kitöltők 74,5 %-a dolgozik és csak 19% az, aki hosszasan élvezi a téli szünetet. A fennmaradó 6,5% pedig a válaszadáskor még nem tudta, hogy kell-e neki dolgozni.

Az is kiderült, hogy a férfi kitöltők 77%-a, a női megkérdezetteknek pedig 73%-a kénytelen visszamenni a munkahelyre. Nem meglepő válasz érkezett arra, hogy vajon a fizikai vagy a szellemi munkát végzők aktívabbak. Nagyon sok iroda ilyenkor inkább teljes leállást hirdet és nem folytatja a dolgokat, megrendeléseket egészen az Újévig. Ez a százalékokban is megmutatkozik, ugyanis a fizikai munkát végzők 78%-a, míg a fehérgallérosok csupán 61%-a dolgozik az ünnepek között. A felmérésből az is kiderült, hogy minél idősebb a munkavállaló, annál nagyobb az aránya annak, hogy munkába áll december végén. Még egy utolsó érdekesség, ami kiderült, hogy Budapesten (67%) kevesebb arányban szorgoskodnak a többi megyében élőkhöz (75%) viszonyítva.

Ne felejtsük el, hogy ez az időszak mindenkinek feltöltődést jelent, ami után sokszor hatékonyabb a munka. Hiszen a rengeteg bejgli és szaloncukor sokk után nehéz is vissza botorkálni a munkahelyre és fókuszban maradni.

Szenteljünk tehát annyi időt a családunkra és a pihenésre, amennyit csak tudunk!