Rengeteg cikk és tanulmány született már ezzel kapcsolatban, így nem is teszek kísérletet arra, hogy az egészet körbe járjam. Most egy általam érdekesnek vélt megközelítést mutatok majd be, de természetesen rengeteg féle elmélet létezik, ahogy már mondtam.

A tanulmányban azt állapítottak meg, hogy alapjáraton öt tulajdonság szükséges a vezetéshez, ebből csak kettő tanulható. Lássuk mik ezek…

Pozitív energia: Ez úgy gondolom egyértelmű, hogy miért lényeges hiszen kicsit se motiváló egy lehangolt és búskomor vezetővel együtt dolgozni. Egy vállalkozás életében rengeteg nehézség adódik, csak kevesen tudják ez idő alatt megőrizni a jókedvüket, pedig elengedhetetlen, hogy a főnök optimista és inspiráló legyen mindennap.

Mások erősítésének képessége: Az előző pontnál megtárgyaltuk, hogy mennyire fontos, hogy egy vezető pozitív legyen minden körülmény között. Ennél azonban van egy lényegesebb dolog, hogy ezt az energiát mennyire képes közvetíteni és átadni a munkavállalóknak. Amennyiben tudja kellően buzdítani az alkalmazottakat, akkor lehetetlen vagy nehéz kihívásokat is megtudnak majd oldani. Egy jó vezető bizakodó és derülátó személyisége idővel az egész cégre hatást gyakorol.

A végrehajtás képessége: Nem csak tervezni és összeállítani kell a tökéletes stratégiát, végre is kell hajtani azt, ami valljuk be óriási feladat. Egy jó vezető azonban tudja, hogy lehet a dolgokat hatékonyan, lépésről-lépésre elvégezni ahhoz, hogy a cég eljusson a kitűzött célig. A folyamat közben pedig szükséges az alkalmazottak való kommunikáció, hogy tökéletes színvonalon elvégezzék a munkát határidőn belül.

Megszállottság, szenvedély: Elengedhetetlen, hogy egy vezető mélységesen higgyen abban, amit csinál. Rendelkeznie kell szenvedéllyel és elkötelezettséggel a munkája iránt, hiszen ettől lesz igazán sikeres a cég. Mert, ha ő nem hisz a vállalkozásban és abban, hogy elérhetnek bizonyos célokat, eredményeket, akkor ki fog?

Bevállalós határozottság: Az eredetileg angolul megírt tanulmány az ,,edge” kifejezést használja (jelentése: él, éle valaminek), a magyar elnevezést inkább a tartalom alapján kapta. A tulajdonság igazából azt jelenti, hogy a vezető nem fél irreális vagy bevállalós célokat kitűzni és nem is hátrál meg a döntésétől, akkor sem, ha azzal más nem ért egyet. Attól sem ijed meg, hogy népszerűtlen döntéseket hozzon (pl. leépítés), ha ez szerinte a cég érdekeit szolgálja. Szóval egy vezetőnél elengedhetetlen, hogy határozott legyen.

És, hogy melyik tulajdonság tanulható és melyik nem? Nos Welch úgy vélte, hogy a pozitív energia és annak a képessége, hogy ezt átadjuk másoknak nem tanulható. Ugyanígy a szenvedélyesség sem, az vagy valaki személyiségének a része, vagy nem. Akiben megvan a kellő szorgalom, az elsajátíthatja végrehajtás képességét és a bevállalós határozottságot, ezt a tulajdonságot ugyanis elég elszántsággal bárki megszerezheti.

Mit gondol, Önben megvan mind az 5 tulajdonság?

A Generál Electric egykori főnöke, Jack Welch határozta meg ezeket a pontokat. Számos más megközelítés is létezik, ezért a közeljövőben még fogunk erről írni!