Manapság szinte minden fontos adatunkat valahol a számítógépen használjuk. Legtöbb esetben pedig valahol az interneten tároljuk őket, vagy legalábbis másokkal ezen keresztül osztjuk meg. Ezt mindenki tudja, sajnos az is, akinek szánt szándékában el ezeket az információkat ellopni valamilyen úton módon. Ezt úgynevezett kibertámadásnak nevezzük, és a statisztikák azt mutatják, hogy egyre gyakoribbak az ilyen jellegű próbálkozások.

De hogyan védhetjük meg az adatainkat?
Számos módszer és praktika létezik a támadások elkerülésére, de most a legalapvetőbb technikáról szeretnék beszélni. Ez pedig a megfelelő jelszó használata. A NordPass által vizsgált időszakban összesen 1,1 millió olyan támadás volt, amikor a jelszó megadására nem fordítottak kellő figyelmet és a következőt adták meg: 123456. 700 ezer esetben sajnos sikerült is feltörni a rendszert.

Ezen kívül a leggyakrabban használt jelszavak, amiket könnyű volt feltörni a következők voltak:

12345
password
123456789
qwerty

Tudom, hogy nehéz olyan jelszót kitalálni, ami kellően bonyolult, de megjegyezhető, viszont az előbb említett belépési kódok, valamint a név + születési dátum bármely kombinációja határozottan nem a biztonságos jelszavak közé tartozik. Arról nem is beszélve, hogy legtöbb ember mindenhova ugyanazt a jelszót használja, tehát ha egy felületet sikerült feltörni, akkor a többi fiókunk is veszélybe lesz.

Cégvezetőként erre fokozottan figyelni kell, mivel számos olyan fontos információ van, ami semmiféleképpen sem juthat más kezébe. Íme pár jó tanács, ha szeretné biztonságban tudni adatait.

A számítógépes rendszerek pillanatok alatt fel tudják törni azokat a biztonsági kódokat, amelyek csak és kizárólag nagybetűt, kisbetűt, számot, vagy szimbólumot tartalmaznak. Éppen ezért a megfelelő jelszó ott kezdődik, hogy mind a négy kategóriából tartalmaz karaktert. A másik fontos kritérium pedig a maga a karakterek száma. Természetesen minél több, annál jobb. Javasolni azt tudjuk, hogy legalább 8-bóll álljon a jelszó, de az igazság az, hogy még ez se feltétlen tartozik abba a típusba, amit évekig tart feltörni. Amennyiben biztosra akarunk menni, és azt szeretnénk, hogy 5 évig tartson megfejteni a jelszavunkat, akkor ahhoz a következő a recept: legalább 1 nagybetű, kisbetű, szám, szimbólum, 10 karakter hosszúságban.

Teljesen igaza van, ha úgy gondolja, hogy ez nagyon nehéz, de elég egyszer kitalálni és megjegyezni. Ha így tesz, akkor biztos, hogy hosszú évekig nem kell aggódni a kibertámadások miatt, és biztonságban tudhatja az adatait.

1 ráadás tipp, ha megtalálta a tökéletes jelszót, akkor nem kell mindenhova teljesen újat kitalálnia, hanem elég egy számot megjegyezni belőle, amit folyamatosan változtat mondjuk növekvő sorrendben.

Sok olyan dolog van, amit meg kell egy vezetőnek tennie a cége biztonsága érdekében. Ez egy apró és ingyenes változtatás, mégis nyugodtabb munkavégzést tesz lehetővé.