Manapság nagyon nehéz a család és a karrier összeegyeztetése. A munkavállalók ezért sok esetben előnyben részesíthetik azokat a cégeket amelyek már külön figyelmet fordítanak erre, vagy akár már megkapták a családbarát tanúsító védjegyet is. Úgy gondolom, hogy cégvezetőként is fontos számításba venni, hogy milyen előnyökkel járhat ezen minősítés megszerzése.

A Családbarát Magyarország Központ 2019 óta ítéli oda a Családbarát Hely címet az azt megillető helyeknek, a tanúsítvány pedig két éven keresztül érvényes. A szervezet elkötelezett abban, hogy segítsen megőrizni a munka és család közti egyensúlyt.

A cím megszerzésére Magyarország egész területéről lehet jelentkezni, és az sem számít, hogy az adott vállalat mikro, kis-, közepes vagy nagy méretű. Továbbá az sem, hogy az adott intézmény nonprofit, vagy egyházi/közintézmény jellegű.

Négy fontos terület van, amelyet a szervezet elsősorban megvizsgál a cégeknél:
– Rugalmas vagy atipikus foglalkoztatottság
– Munkavállalók és családjaik számára biztosított juttatások
– Tudatos intézkedéscsomagok megléte és
– Kommunikációja

,,A munkaerőpiacon verseny folyik a munkavállalókért, így a családbarát működés szempontját a munkáltatók sem hagyhatják figyelmen kívül. Igazán hatékony akkor lesz egy cég, szervezet, ha nemcsak a megrendelői elvárásokat próbálja maximálisan kiszolgálni, hanem azok teljesítéséhez olyan környezetet teremt, amely inspirál, teljesítményre ösztönöz…” Dr. Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője

Én úgy gondolom, hogy ez egy nagyon hasznos dolog, és kölcsönösen sok lehetőséget adhat a munkavállalóknak és a cégek számára is.