Fontos megemlíteni az elején, hogy léteznek pénzhez kötött ösztönzési módszerek és nem anyagi jellegű eszközök. Mivel mindenki szereti maximalizálni a bevételét, ezért ebben a cikkben költséghatékony oldalról közelítem meg a témát.

Úgy gondolom napjainkban nehezen találni jó munkaerőt, ezért egyre fontosabbá válik a jelenlegi dolgozók megőrzése. Erre fogok néhány tippet hozni.

Nyilván benned is felmerül az a kérdés, hogy mi motiválhatja a munkavállalókat a pénzen kívül?

Nos, egy se fogja úgy ösztönözni, mint a pénz. Ezt azonban nem is várhatjuk el, hiszen téged is a pénz motivál, amikor ezt a cikket olvasod, vagyis az, hogy minél többet takaríts meg.

Leginkább pszichológiai oldalról lehet megközelíteni a javaslataimat.

 

Elismerő, bátorító szavak: Amikor egy munkavállaló azt érzi, hogy szükség van rá, hasznos, amit csinál, az nagyon fontos tényező hidd el nekem. Tanulj meg dicsérni! Légy személyes és közvetlen. Amennyiben nagyon profi akarsz lenni, figyeld meg kinek van szüksége extra figyelemre, és kinek van igénye arra, hogy a nagy közönség előtt is megdicsérd.

 

Kellemes munkahelyi légkör: A lehetőségek tárháza itt is végtelen. A lényeg, hogy olyan környezetet próbálj teremteni, amiben az emberek jól érzik magukat. Például, mennyire hangulatos az, ha karácsony közeledtével az egész iroda fel van díszítve? Igen, ez jár egy kis kiadással, azonban éveken át újra és újra felhasználható.

 

Fejlődési lehetőség: Ez igazából több dolgot is jelenthet. Cégen belüli tanfolyamok, amik eredményeként lehetőség van fentebb lépni a ranglétrán. Jelentheti azt is, hogy a dolgozó tovább tanul, vagy egy teljesen új munkaterületen képzi magát. Ehhez a vállalat a tandíj költségét is vállalhatja, vagy csak lehetővé teszi a dolgozó számára, hogy eltudjon járni ezekre a képzésekre (pl. rugalmas munkaidő, céges autó használata).

 

Apró figyelmességek: Ez nagyban függ attól is, hogy mekkora vállalkozásról van szó. Amennyiben nem egy többszáz fős cégről beszélünk, lehetőség van ajándékokkal kedveskedni a dolgozóknak. Ez lehet egy torta, ajándék masszás a munkavállalók szülinapjára. Akár egy finom jégkrém a nyár legmelegebb napján. Itt is mérlegelni kell, mivel ezek a megoldások pénzbe kerülnek, de még mindig olcsóbb, mint mindenki fizetését 10%-kal megemelni.

 

Csapatépítő rendezvények: Erről a témakörről rengeteget lehetne írni (várható is belőle blogbejegyzés, úgyhogy maradj résen). A hangsúly itt is azon van, hogy a vállalatodnál dolgozó emberek jobban érezzék magukat a munkahelyen. Ehhez pedig elengedhetetlen a belső konfliktusok, feszültségek csökkentése (ami valljuk, be a legtöbb esetben kialakul). Itt is lehetnek olcsóbb megoldások (fejlődést, belső összhangot megcélzó feladatok az irodán belül), de lehetnek extrább verziók is (közös paintball, wellnesshétvége). Itt is csak a képzeleted (és a pénztárcád) szab határt.

 

Azt tanácsolom, hogy mérd fel a lehetőségeket és eszközöket a saját vállalkozásodnál és határozd meg a számodra legopcionálisabb megoldást.