Biztosan mindenki tudja, hogy a vállalkozói létforma nagyban különbözik egy napi 8 órában foglalkoztatott alkalmazottéhoz képest. A céges életben nem ritka a hétvégi munka vagy az éjszakai túlóra sem. Sokan úgy gondolják, hogy ,,te vagy a főnök, akkor dolgozol amikor szeretnél nem?” Vagy azt, hogy ,,te bármikor elmehetsz szabadságra, milyen jó neked”.

Ez a valóságban azonban sajnos nem így van, főleg az elején, mikor még nem sok alkalmazottra számíthatunk és a feladatok elvégzésének nagy része ránk marad. Most, hogy beköszöntött a nyár és mindenhol csak a strandon készült fotókat látjuk, kinek ne lenne kedve elszabadulni kicsit pár napra.

De, hogyan menjünk szabadságra vállalkozóként?

1. Tudatosítsa magába, hogy megérdemli
Fogadja el a tényt, hogy ÖNNEK IS JÁR a pihenés, és bizony bármennyire is úgy gondolja, de igenis SZÜKSÉGE van a pihenésre. A cég érdeke, hogy egy harmonikus és kiegyensúlyozott személy vezesse. Az Ernst&Young felmérése szerint (2006) minden 10 óra, amit szabadsággal töltünk 8%-kal növeli a teljesítményünket. Ahhoz, hogy jól vezesse a cégét időt kell fordítania önmagára és kicsit elengedi a mindennapi stresszt.

2. Nézze át a határidőket
Indulás előtti napokban/hetekben mérje fel az összes feladatot. Vizsgálja meg mi az, ami fontos és kötelezően betartandó határideje van. Amit senki nem mond el a vállalkozói létről, hogy bizony előre kell dolgozni (sokszor nem is keveset), hogy az alatt a pár nap alatt ne kelljen a határidők miatt izgulni. Ha ezeket elvégezte, akkor tudni fogja, hogy nem érheti semmi baj egy el nem végzett projekt miatt.

3. Állítsa be az e-mail rendszerét
Érdemes beállítani egy automatikus e-mailt, ami tudatja az ügyfelekkel, hogy jelenleg nem elérhető, de amint lehet felkeresi őket a szabadság után. Ebből kifolyólag tudni fogjak, hogy nem hanyagság miatt csúszik a válasz.

4. Jelöljön ki egy helyettest
Amennyiben van rá lehetősége jelöljön ki egy személyt, aki a fontos ügyekben eljár majd maga helyett. Ennek a személynek a nevét és elérhetőségét akár beleírhatja az automatikusan kiküldött e-mailbe is, hogy tudják az ügyfelek/alkalmazottak kit kereshetnek vészhelyzet esetén.

*Munka a vakáció alatt?
Nos, ez az, amit nem ajánlunk. De ha tényleg úgy érzi, hogy nem bírja ki, akkor viszont azt ajánlom, hogy jelöljön ki reggelente egy sávot pl. 7-8-ig, amikor átfutja az e-maileket és végrehajtja a szükséges telefonhívásokat. A nap hátralévő részében viszont tilos a munka! Ennek segítségével Ön is nyugodt lehet, hogy tudja mi történik, de mégsem kell egésznap a telefonját nézegetnie.

*Mennyi időre érdemes elmenni?
A tapasztalatok alapján én úgy gondolom, hogy a pörgős hétköznapok után nem egyszerű váltani. Ahogy az időzónák esetében, úgy itt is kell egy kis idő, mire átáll az ember szervezete *nyaraló üzemmódba*. Én azt javaslom, hogy iktasson be legalább 5-7 napot, hogy teljes mértékben át tudjon állni és ki tudja pihenni magát!