„Beteg vagyok, szeretnék táppénzt és betegszabadságot kérni” – hallható olykor egy-egy kérés a HR-irodákban. Munkavállalóként kötelességünk bejelenteni, ha rövidebb-hosszabb betegség miatt nem tudjuk a munkánkat elvégezni, de érdemes tisztában lennünk az ezzel kapcsolatos fogalmakkal. Megmutatjuk, mi a különbség a táppénz és a betegszabadság között!

Kicsi nátha, kicsi betegszabadság

Ha betegség dönt le minket a lábunkról, akkor az első 15 otthon töltött napot nevezzük betegszabadságnak. A munkáltató egy évben maximum ennyi munkanapot adhat ki. A keresőképtelenséget a háziorvosnak vagy a kezelőorvosnak szükséges igazolnia, amely igazolást a munkavállalónak be kell nyújtania a munkáltatója részére. A betegszabadság alatt a munkáltató a távolléti díj 70%-át köteles fizetni.

Betegszabadságra a Munka törvénykönyve hatálya alá tartozók (klasszikusan a különböző cégek alkalmazottai), valamint a közszolgálati és a közalkalmazotti jogviszonyban álló munkavállalók jogosultak. Tehát az egyéni vállalkozók és a társas vállalkozás tagjai nem vehetik igénybe a betegszabadságot. Üzemi baleset, foglalkozásból eredő tartós betegség vagy veszélyeztetett terhesség esetén azonnal a táppénz lép életbe.

Mikor jön a táppénz?

Táppénzre a betegszabadságot követően, tartósan fennálló betegség esetén jogosult a munkavállaló.

A táppénzre való jogosultságnak három alapfeltétele van:

  • fennálló biztosítási jogviszony 
  • a keresőképtelen személy társadalombiztosítási járulék fizetésére kötelezett 
  • az orvos által megállapított és igazolt keresőképtelenség

A táppénz az igazolt keresőképtelenség időtartamára jár, de legfeljebb egy évre. A táppénz összege a jövedelem napi átlagának 50-60%-a. A mértéke attól függ, hogy a biztosított a keresőképtelenség bekövetkezésekor milyen hosszú és folyamatos biztosítási jogviszonnyal rendelkezik. A táppénz mértéke akkor kerül a 60%-os sávba, ha a munkavállaló legalább 2 éves, folyamatos biztosítási jogviszonnyal rendelkezett, és nem fekvőbeteg-intézeti ápolás idejére folyósítják neki a táppénzt.
A táppénz nem tudja nyújtani a munkavállaló által megszokott anyagi stabilitást, az így kialakult bizonytalanság miatti stressz hátráltatja a gyógyulást és a munkába történő mielőbbi visszaállást. Ezért ajánljuk Prémium egészségvédelmi csomagunkat, amely a táppénz miatti jövedelemkiesést kompenzálja cége minden munkavállalója számára. Kérje ajánlatunkat!