A címet elolvasva lehet úgy gondolod, hogy erre nincsen szükséged, felesleges pénzköltés.

 

Azonban véleményem szerint mindig lehet javítani az adott helyzeten.

 

Az irodai hangulat azért nagyon fontos, mert minél jobban érzik magukat az alkalmazottak, annál jobban fognak teljesíteni. Ez nem mellébeszélés, ez tény! Fontos, hogy hogyan telik egy napjuk.

Több olyan beruházás van, amely segítheti ezt. Én most az 5-25 fő-ig terjedő vállalkozásoknak hozok példákat.

1. Eszközök: Az irodaasztalok lecserélésétől kezdve egy aranyos naptárig bármi szóba jöhet. Mert mennyire király érzés például kiválasztani azt az irodai széket, amiben úgyis neked kell egésznap ülnöd? De nem feltétlenül kell ilyen drága megoldásokat választani, hiszen egy új mappa, toll, székpárna is kedves gesztus.

2. Programok: Fontos, hogy az irodában töltött idő ne csak a szürke hétköznapokról szóljon. Jó érzés, ha mindig lehet valamit várni, és nem egész nap csak a monitort kell bámulni. Ötletek: nasinap (nyáron akár egy jó kis jégkrém), összeöltözős nap (hétfőnként mindig kékben kell lenni a munkahelyen), mini csapatépítő (bowling, mozi).

3. Hangulat: Ezek olyan apró gesztusok, amik élettel töltik meg az irodát. Például: illatosító vagy illatos gyertya, új növények/virágok, falfestés (akár közös programnak is jó, főleg ha munka helyett van). Vagy akár az időbeosztással is lehet variálni, péntekenként 4 óra helyett 3-kor vége a munkaidőnek, hétfőnként 1 órával később kell bejönni …

4. Döntés: Döntsetek el együtt valamit, ez összekovácsolja a csapatot. Például vegyetek meg új kávégépet, de a típusát együtt találjátok ki. Azt is megszavazhatjátok, hogy a héten mindenkinek lehet egy home office napja, de melyik nap legyen az? (persze csak ha van rá lehetőség).

5. Vélemények: Azt hiszem a legfontosabb dolog, hogy minden dolgozó érezze, SZÜKSÉG van rá. Ne gondolja úgy valaki, hogy ő csak egy az összes kolléga közül. Ehhez fontos eszköz, hogy elmondhassa a véleményét. Helyezzetek ki ötlet és véleménydobozokat. De ezt csakis TE, a főnök olvashatja el. Nem kell, hogy mindenki azon gondolkodjon vajon ki melyiket írta…

Rengeteg dolgot lehetne írni és számtalan megoldás van arra, hogy az iroda is egy olyan környezet legyen az alkalmazott számára, ahol jól érzi magát. Ezt semmiképp se söpörd a szőnyeg alá, amennyiben egy kiegyensúlyozott, jól teljesítő csapatot szeretnél.