Mi történt a Facebookkal pár nappal ezelőtt? Úgy gondolom a legtöbb embernek feltűnt, hogy pár órára teljesen elérhetetlenné vált minden olyan szolgáltatás, amit a cég működtet (Instagram, WhatsApp, Messenger, Facebook).
Na, de mi volt a nagy leállás oka? Egy konfigurációs hiba. Ez pedig megzavarta az adatközpontok közötti kommunikációt és a vállalat belső rendszereit. Majd ezek tovább lassították a helyzet megoldását. Nem egyértelmű, hogy kibertámadás történt-e, de a Facebook azt nyilatkozta, hogy a felhasználók adatai nem kerültek veszélybe. Utoljára 2019-ben volt hasonló leállása a Facebooknak, ami csupán 1 óráig tartott.

Mark Zuckerberg reakciója ez volt:
„A Facebook, az Instagram, a WhatsApp és a Messenger mostantól újra elérhető. Elnézést a mai kimaradásért – tudom, mennyire támaszkodtok a szolgáltatásainkra azért, hogy kapcsolatban maradhassatok azokkal az emberekkel, akik fontosak nektek”

 

Ami igazán sokkoló, hogy az üzemzavar miatt 5 százalékpontot esett a Facebook-részvényének tőzsdei árfolyama. Zuckerberg számára ez pedig 2 ezer milliárd forintos (7 milliárd dollár) veszteséget okozott. Az Ő vagyonát nemrégiben, szeptember 13-án 140 milliárd dollárra becsülték.

A javítás sokáig tartott, mert az informatikai szakértők nehezen fértek hozzá online a szerverekhez. A Facebook egy kisebb csapatot küldött el a kaliforniai adatközpontjába. Ahol manuálisan indították újra a szervereket. Éjfél előtt nem sokkal sikerült a megoldani a hibát, azóta pedig újra töretlenül működik a közösségi média. Összesen közel hat óráig nem volt elérhető a szolgáltatás.

Forrás: Index, HVG, Independent, PCWorld