Folyamatosan hangoztatom, hogy mennyire fontos az alkalmazottak megtartása. Nem véletlen, mivel egy új személy felkutatása, betanítása nagyon időigényes és költséges folyamat. Ráadásul kitudja beválik-e az új munkaerő… Éppen ezért elengedhetetlen a dolgozók folyamatos motiválása, hogy a munkahelyen maradjanak. De mivel ösztönözhetnéd őket? Hiszen tudjuk, hogy nem lehet mindig fizetésemelést adni. Erre hoztunk most 3+1 tippet!

1. Távmunka lehetősége: Ez egy nagyon nagy plusz, főleg az újabb generációnak, ha nem kell mindennap bejárni. Szuper lehetőség a céged számára is, hiszen nem kerül semmilyen plusz költségbe. Nem muszáj mindennapra felkínálni ezt a lehetőséget, pláne, ha nem is kivitelezhető az elvégzendő feladatok miatt. Azonban egy-egy otthon töltött napnak is sok pozitív hatása lehet.

2. Sportolási lehetőség: Úgy gondolom a rendszeres testmozgás jótékony hatásait nem kell bemutatnom, azt azonban igen, hogy mennyire megéri támogatni ebben is az alkalmazottakat! Hidd el, hosszú távon biztosan megtérül majd. A mozgás hatására ugyanis nem csak a stressz szintet van lehetőség csökkenteni, hanem az emberek idővel boldogabbak és hatékonyabbak is lesznek, ami valljuk be nem árt egy munkahelyen. A munkavállalók nagyjából 30%-nak van lehetősége az irodában vagy annak közelében sportolni, így ezzel az ösztönző módszerrel biztos kitűnhetsz majd! Nyilván nem sok cégnek van lehetősége egy kis edzőterem kialakítására, de nem is feltétlen kell, hiszen egy konditerem bérletének támogatása is óriási segítség lehet. Hosszú távon azonban jó befektetés egy kisebb terem az irodán belül, ahol van lehetőség egy-két gépet vagy súlyzót használni.

3. Gyermekfelügyelet: Sajnos rengeteg család van, aki nem tudja hova tenni gyermekét a nyári szünetben. Ez rengeteg stresszt és logisztikát igényel, ami előbb utóbb a munkahelyen is megnyilvánul majd pl. késés, koncentráció hiány. Nem tudunk egy egységes megoldásról beszélni, úgy gondolom minden vállalkozásnak saját magának kell felmérnie az anyagi lehetőségeit. Én úgy gondolom gazdaságosabb felfogadni egy személyt a gyermekek felügyeletére, akár csak a nyári időszakra, mint mindenkinek fizetésemelést adni. Illetve ne feledd, a kicsi is számít. Amennyiben már csak két hétre biztosítod ezt a lehetőséged, az is rengeteget jelenthet valaki számára! A nagyobb gyermekeknek pedig könnyen kialakíthatsz egy szobát vagy egy kisebb részt az irodán belül, ahol egyedül is eljátszanak napközben, míg a szülők dolgoznak.

+1: Ajándék szabadnap: Szintén szuper módszer arra, hogy motiváljuk az alkalmazottakat, ráadásul plusz kiadás nélkül. Lehet ez egy egyszeri alkalom (pl. egy jó teljesítés eredményekét) vagy egy állandó dolog is (pl. mindenki szabadnapot kap a szülinapjára). Bármelyiket is választod, garantáltan nagy sikere lesz, mivel nincs annyi szabadság, ami elég lenne.

Ön alkalmazza már valamelyik módszert a saját vállalkozásában? Van olyan dolog, amit szívesen beépítene a jövőben?

Készítettünk ebben a témában már egy hasonló cikket, melynek címe ez volt: Ösztönzési módszerek fizetésemelés nélkül. Korábbi cikkünket itt elolvashatod!