Számos olyan dolgozó akadt, aki azt mondta, hogy nem is tudnának neki annyit fizetni, hogy visszaálljon az ötnapos munkahétre.

Na de miről is van szó pontosan? Rengetegszer írtunk már a négynapos munkahét bevezetéséről (ide kattintva megnézheti). A mostani cikk kicsit más lesz, hiszen izgalmas eredmények láttak napvilágot a világ egyik legnagyobb, rövidített munkahetet tesztelő kísérletéről. Ez az Egyesült Államok és Írország mintegy 33 vállalatát és több, mint 900 dolgozóját érinti. Hat hónapos programról van szó, ami áprilistól-októberig tartott és néhány fontos szabályt is be kellett tartaniuk. Ilyen volt például az is, hogy a dolgozók az idejük 80%-át adják, 100%-os fizetés és 100%-os teljesítmény mellett.

Na de lássuk is az eredményeket:
– a munkavállalók 97%-a folytatná a rövidített munkahetet
– 27 cég adott eddig visszajelzést, amik alapján 18 mindenképp folytatja, 7 pedig tervezi (de még nem döntött véglegesen) alkalmazni ezt a jövőben is
– A munkavállalók 42%-a nyilatkozta azt, hogy fizetésemelésre lenne szüksége ahhoz, hogy visszatérjen a régi kerékvágásba. 13%-a pedig azt mondta: nem tudnak annyit fizetni, hogy újra hétfőtől-péntekig dolgozzon.

Az alkalmazottak azt is elmondták, hogy a kísérlet hatására kevésbé fáradtnak, viszont sokkal produktívabbnak érzik magukat és a teljesítményük is emelkedett. Sokan időt takarítottak meg az ingázással, ami szintén nagy előny.

A plusz nap azért is hasznos, mert a legtöbben szabadidős tevékenységekre, mentális egészségük fejlesztésére fordították az időt. Ezzel pedig biztos vagyok benne, hogy sokkal kipihentebb, kevésbé stresszes alkalmazottakat kaptak a cégek.

Én úgy gondolom mindenképp megéri kipróbálni, de azért óvatosnak kell lenni. Hiszen azok a dolgozók, akik megtapasztalják ennek az előnyös oldalát, nem igen akarnak majd visszamenni a régi szokásokhoz.