Korábban már írtunk ezzel a témával kapcsolatban. A blog címe ez volt: Hatékony a 4 napos munkahét? 

Akkor még csak külföldi tapasztalatokról tudtunk írni és arról, hogy milyen pozitív hatásai vannak az alkalmazottakra…

Most néhány hazai cégvezető is elmesélte, náluk ez milyen formában és körülmények között működik. Izlandon, Belgiumban, Spanyolországban, valamint Japánban már elindultak a tesztelések, ami egyáltalán nem meglepő. Az új generációnak munkába állásával, valamint a világjárvány hatására felértékelődött a szabadság fontossága a munkavállalóknál. Éppen ezért a négy napos munkahét egy olyan plusz, amivel a cégek könnyen az ujjuk köré tudják csavarni a dolgozókat. Természetesen ez nem mindenhol lehetséges, és ahogy a későbbiekben olvasható is lesz, ki kell alakítani a megfelelő szabályokat annak érdekében, hogy az alkalmazottaknak is kedvezzen, de a cég is profitálhasson belőle. Nézzük is a magyar próbálkozásokat:

IPG Mediabrands: A közel 100 embert foglalkoztató cég azon elhatározásra jutott, hogy a júliusi hónapra bevezetik a négynapos munkahetet. Ennek már négy éve, de továbbra sem tervezik megszakítani ezt a hagyományt. Minden héten a pénteki nap szabad, viszont fontos, hogy készenlétben kell lenniük. Ez annyit takar, hogy lehetnek olyan esetek, amikor szükség van a dolgozókra, és abban esetben bizony a pénteki napon is be kell menni. Amennyiben azonban nincs semmi, akkor a hétvégéjük hosszabb lesz egy nappal.

Publicis Groupe Hungary: Idén augusztusban fogja először kipróbálni a mindegy 300 főt foglalkoztató cég a rövidebb munkahetet. Döntésüket egy kérdőív előzte meg, aminél azt a kérdést tették fel az ott dolgozóknak, hogy mi javítaná a jólétüket. Erre a válaszadók nagy része a több szabadidőt írta, aminek az lett az eredménye, hogy mindenki nagy örömére még aznap bejelentette a vállalat, hogy az augusztusi hónapban kipróbálja a négynapos munkahetet.

Brokerchooser: Eddig kétszer próbálták ki a 3 napos hétvégét 1-1 hónapon át, viszont a tapasztalataik vegyesek voltak. Az vezetőség bejelentette, hogy változatlanul 8 órát kell dolgozni hétfőtől csütörtökig, viszont a plusz egy nap feltétele az, hogy az adott mennyiségű feladatot ugyanúgy el kell végezni. Ezt tudta mindenki teljesíteni, de a vélemények alapján sokkal stresszesebb és nehezebb volt egy nappal kevesebb idő alatt teljesíteni a meghatározott munkát. A második próbálkozásnál pedig a magyar leleményesség volt megfigyelhető, mivel a júliusi hónapban ment el mindenki nyaralni, mondván, hogy így csak 4 szabadnapot kell kivenni. Természetesen nem abban a hónapban volt a legjobb teljesítménye a cégnek. Ennek ellenére idén is be fogják vezetni azzal a kikötéssel, hogy aki ebben az időszakban megy el pihenni, annak ugyanúgy 5 nap szabadságot kell beáldoznia rá.

Szüksége van a munkavállalóknak a teljes feltöltődésre, amit négy nap munka és 3 nap pihenés esetén hamarabb elérhetnek. Egyre elterjedtebb ez a gondolkodásmód, mi sem mutatja jobban, minthogy a Magyar Telekom is bejelentette pár napja, hogy megpróbálkozik a rövidebb munkahéttel.

Tudom, hogy mennyire nehéz megtalálni és meg is tartani a jó munkaerőt, de jó hír, hogy nem csak a négynapos munkahét bevezetésével érheti ezt el. Nézze meg szolgáltatásaimat, amiknek egytől egyig a munkaerő megtartása és a fluktuáció csökkentése a fő célja.